Luftveier

 • Kikhoste

  Kikhoste er en bakterieinfeksjon i luftveiene forårsaket av bakterien Bordetella pertussis. Sykdommen  medfører langvarig og kraftig hoste, ofte med karakteristiske ”kikeanfall” (pipelyd) med forsterket innpust, eventuelt også brekninger.

 • Influensa

  Symptomer på influensa er høy feber, frysninger, muskelsmerter, hodepine, kraftløshet, sår hals og tørrhoste. Mageplager kan oppstå, særlig hos barn. Symptomene kommer gjerne brått, i motsetning til forkjølelse som utvikler seg saktere.

 • Halsbetennelse

  Halsbetennelse (tonsillitt) er en betennelse i mandlene (tonsillene) som sitter bak i svelget og i nærliggende områder. Vanligvis er det et forkjølelsesvirus som er årsaken, men det finnes også andre virus som kan gi halsbetennelse.

 • Influensavaksinering

  Vaksinasjon er et hovedvirkemiddel i kampen mot smittsomme sykdommer. Ved å vaksineres mot influensa reduseres sykdom, sykefravær, sykehusinnleggelser og bruk av antibiotika til behandling av følgesykdommer som f.eks lungebetennelse.

 • Pneumokokkvaksine

  Pneumokokker er bakterier som kan gi sykdom hos mennesker, f.eks. lungebetennelse. Pneumokokker kan også gi mellomørebetennelse og ørebetennelse. I noen tilfeller kan infeksjonen blir alvorlig og utvikle seg til blodforgiftning (sepsis) eller hjernehinnebetennelse (meningitt).

 

Sist oppdatert 17.05.2021