Tørr hud

Huden er vårt største organ og den har beskyttende og temperaturregulerende egenskaper. En viktig funksjon huden har, er å hindre vanntap og holde på fuktigheten i kroppen. Huden er også et viktig sanse- og kommunikasjonsorgan.

Hva er det?​

 Når huden ikke klarer å holde på fuktigheten, blir den tørr. Tørr hud mangler noe av de naturlige fettstoffene, og dette gir åpninger i hudbarrieren som fuktigheten slipper ut av. Tørr hud oppfattes ofte stram, den kan flasse, klø og være irritert. Det oppstår lettere små sår og rifter i tørr hud, og det gjør huden mer utsatt for oppbluss av eksem og hudinfeksjoner.

​Huden kan gjerne vaskes med kun lunkent vann, men smuss og skitt inneholder fett og må vaskes av med rensemidler. Såper med høy pH kan vaske bort hudens naturlige fettlag, og gjøre den tørr. Bruk derfor renseprodukter med lav pH (3,5-7), bruk minst mulig, og skyll godt av alle såperester. Reduser dusjing til et minimum, helst ikke mer enn 10 minutter per gang. Og det anbefales å bruke lunkent vann. Klapp huden tørr etter dusjing.
 
Smør huden inn med fuktighetskrem eller lotion umiddelbart etter dusj/bad. Da er huden varm, og kremen/lotionen trekker bedre inn i huden.
 
Tørr luft, kulde og sol kan også bidra til uttørking av huden. Dekk derfor til huden i vinterkulden, og unngå overdreven soling.
 
Det er mange ulike fuktighetskremer på markedet, og de har ulik sammensetning og effekt. Lette produkter som lotion og melk inneholder lite fett og mye vann. Fordelen med disse er at
de trekker lett inn i huden, men tilfører lite fett, og reduserer derfor ikke vanntapet fra huden noe særlig. I verste fall kan man oppleve å bli tørrere i huden. Fetere kremer inneholder mer
fettstoffer og mindre vann. Disse kan bruke lengre tid på å trekke inn i huden, og anbefales påsmurt 5 minutter før man kler på seg.
 
Kremer kan inneholde ulike fuktbindende stoffer som glyserin (glyserol), karbamid (urea),melkesyre, rapsolje og propylenglykol. Produkter som inneholder karbamid, melkesyre eller
propylenglykol kan gi forbigående, men ufarlig svie ved påføring, hvis huden har sår eller rifter.
 

Visste du at:

 
  • Temperaturendringer kan forårsake tørr hud og kløe. Man kan redusere plagene ved å unngå store temperaturforandringer og aktivitet hvor man svetter mye.
  • Bruk naturlige plagg inn mot huden. Bruk vaskemidler uten parfyme og konserveringsmidler som er kjent for å irritere.
  • Bruk lunkent vann i dusjen. Ikke dusj for lenge.
  • Bruk milde såper eller dusjoljer med lav pH.
  • Bruk fuktighetslotion eller-kremer etter dusj. Smør inn mens huden fortsatt er varm.
  • Bruk milde vaskemidler når du vasker klær, og unngå bruk av skyllemiddel.
 
Normal hud har frisk farge, er jevn og glatt og føles ikke stram. Tørr hud føles ru og ujevn,den er stram, tørr og flasser. Tørr hud er også følsom for klima- og temperatur endringer. Svært tørr hud kan i tillegg sprekke og klø, den irriteres lett og kan være sår og øm. Eksem er en samlebetegnelse som omfatter ulike kløende hudsykdommer. 


Sist oppdatert 26.04.2024